Pages

Sunday, May 8, 2011

Hukum Sambut Hari Ibu

Assalamualaikum..

Petik dari wall FB Ustaz Azhar Idrus Bear Emo BF

Nie jawapan kepada sesiapa yang bertanya pasal hukum menyambut hari ibu dari sudut pandangan Islam.


Jadi hukum menyambut Hari Ibu:

*klik pada gambar bagi yang rabun
Bear Emo BF Jadi sahabat-sahabat tak payah laa sambut Hari Ibu lagi lepas nie. Matlamat (niat) tak menghalalkan cara. Dalam Islam ibulah yang kita kena taat lepas Allah dan Rasulullah. Cukupkah sehari untuk kita menzahirkan sayang kita pada ibu? Bear Emo BF

"SIAPA yang lebih berhak menerima cinta dan jagaan saya di dunia ini?" Seorang pernah bertanya Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wassalam. "Ibu kamu," jawab Nabi. "Dan siapa lagi?" "Ibu kamu," Nabi mengulangi. "Selepas itu siapa?" orang itu bertanya lagi. "Ibu kamu," kata Nabi buat kali ketiga. "Dan selepas itu??" "Selepas itu ayah kamu." Riwayat Al-Bukhari dan Muslim.

p/s: Test guna emoticon baru Bear Emo BF. Jom qoilulah sahabat-sahabat Bear Emo BF.

Gomo Kelate Gomo

Assalamualaikum.


Tertarik tengok satu laman web nie. Dalam tue ada gambar best :mCamera:. Kagum tengok. Mudah-mudahan dapat jadi contoh buat pemain dan penyokong dari negeri-negeri lain. Solat laa walau di mana jua anda berada. Dah setel bab solat, baru dapat tengok match dengan happy :mGelak:. Pemain pun bertambah keyakinan untuk bermain sehingga menang.


Maaf..gambar xberapa nak clear..

Sumber: Link

Ingat nak letak gambar pemain sekali tapi tak boleh. Diorang tak tutup aurat..hoho :mHihi:. Dah tutup aurat dengan sempurna nanti baru boleh letak. Semoga dikurniakan hidayah buat semua pemain bola sepak seluruh Malaysia.
~Asal Kelate Bereh Blako~ :mKening:

p/s: Saya buke oghe Kelate.

Saturday, May 7, 2011

Saya Sayang Ummi Saya!!

Assalamualaikum..

Ini laa ummi saya (^_^)

Nama beliau ... (cari sendiri). Nanti google search senang jumpa plak. Baik rahsiakan :pandaGeli_13:. Beliau mula melihat dunia pada 1 April 1964 dan negeri yang pertama beliau kenal ialah Selangor sebab beliau dilahirkan di situ. Seorang yang 'gila-gila' :pandaGeli_35:, garang, kuat membebel, malas masak, sangat touching...hoho. Kenapa semua negatif nie?

Beliau memang seorang yang 'gila-gila' tapi saya senang dengannya. Dalam erti kata lain, beliau seorang yang sporting & happy go lucky. Rasa macam dengan kawan-kawan.

Beliau memang seorang yang garang. Tak dapat dinafikan sama sekali. Tapi saya tahu beliau garang untuk kebaikan saya juga. Naluri seorang ibu, garang macam mana sekali pun saya yakin beliau tetap sayang saya.

Nama pun perempuan. Mestilah kuat membebel. Lain lah kalau ummi saya bisu. Mesti senyap je rumah. Duduk kat U aman sikit tapi kadang-kadang I will remember her bubbling..hoho.

Malas masak?? Betul ke? Kadang-kadang lewat malam baru balik kerja. Dan itu yang membuatkan beliau malas masak. Saya faham beliau penat. Tapi kalau weekend, beliau memang akan masak. Waktu tue laa saya akan request makanan yang susah nak dapat kat sini. Contoh: Laksa..waaa sedap nyum3. Asam pedas memang tak boleh tinggal. Sambal telur ikan minta jugak kadang-kadang..tapi mahal telur ikan tue..kadang-kadang je dapat..isk2 kempunan betul :pandaGeli_33:.

Beliau touching waktu dulu-dulu je kot. Sensitif. Kalau saya kat tempat beliau waktu tue, tak tahu laa saya boleh cope atau tak dengan kondisi time tue. Tapi saya tahu ummi saya seorang yang kuat, tabah, sabar dan sifat-sifat lain yang seangkatan.

This poem is dedicated especially to her. Only Allah knows how deep my love towards her (hoho..ayat jiwang karat betul).

How do I tell you, from this daughter
O mother of mine, who couldn't have worked harder
To make my life, as best as could be
How much your loved, for loving me

Things you wanted, so many times
You put aside, to help me and mine
Even when I was growing up
A back you never turned, a door you never shut


How do I tell you, how much this means
O mother of mine, who always beams
With a loving heart, with open arms
Caring for all, with all your charms

You made life, so very good
For me you did, all you could
You cared for me, through all bad times
Your loved so much, o mother of mine
Betty Halverson

Selamat Hari Ibu buat UMMI :pandaGeli_01:. Moga dikurniakan ketabahan oleh ALLAH bagi menghadapi hari-hari seterusnya.

P/s: Ucapan dan hadiah tak penting bagi saya. Materialistik je semua tue..hoho. Apa yang penting? Kerjasama? Bukan2 :pandaGeli_12:.. Bagi saya yang penting, doakan ibu kita setiap masa. Jangan pernah lupa sematkan nama Ummi, ibu, mama, mom, mummy, mak dalam setiap doa kita terutamanya lepas solat. Sebab tue laa hari-hari adalah hari ibu bagi saya. :pandaGeli_26:

Tuesday, April 26, 2011

Sharing is Caring 1: Perform Your Solah

Assalamualaikum..

Allah...menitis air mata baca artikel nie. Rasa diri penuh dosa bila compare dengan budak umur 7 tahun. :pandaGeli_21:

Source: Wardina



Dear Mama, Ummi, Mum, Ibu, Bonda...
I have to share this with you... because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off...I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday...we had a talk...(check note lama) tapi preparation since 6 la...

Tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat....she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that - because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti....But it is very important to keep this in mind:-


1) Kalau kita bagi dia tinggal solat WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal - kena make sure - every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat, dia mesti solat.

2) Selalu kalau boleh solat together..mula-mula memang kena solat together....kalau tak ada di rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat.

(hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the surau). Lepas solat time tu lah peluk cium, senyum - i always kiss her at the head and say "Barakallahufiha, Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah...." Make her never miss her solat Ya Allah.....cakap kuat-kuat bagi dia dengar....

ps:- kalau kena amik cuti ambillah - bukan waktu exam je amik cuti - buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 tahun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing!

"mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!"

3) Selalu cerita how IMPORTANT it is to solat..how Allah is watching us... how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us. Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah.....

TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat...acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat....itu semua kerja SETAN! Fight them off....! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that....we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat.....

4) Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, i'll ask her to solat straight away. (Yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dengan strictness)

5) Kalau dia tinggal - DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember - and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok...but kena solat terus bila bangun.


Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah....dan tadi memang datang lambat...i was looking for her..and guess what???? She was actually praying her Asar prayers...sorang je kat dalam surau tu....i wanted to pengsan and cry...she did all by herself.... i pun told her how happy and how proud i was of her...i tanya dia kenapa? Dia kata "Amna ingat apa Ummi cakap".....cair nya hatiku ini. Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia....and called nenek at Australia...now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

And the foundation is - to start them off right - solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us! I love you all!!! Good night..... But the key to all this is:- Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu...anak ketam tak boleh diajar berjalan terus...fahamkan?

p/s: Still trying to be a good Muslim and Mukmin :pandaGeli_26: